Åtte ting du ikke visste om lån av penger

lan-av-penger

Å låne penger er kanskje ikke så vanskelig – tenker du. Du søker om et lån, og du får penger på konto. Og i grunn er det jo nesten så enkelt, noe bankene er glade i å promotere. Det har blant annet ført til at regjeringen nå vil innføre nye regler som hindrer markedsføring med hvor enkelt det er å låne penger. Men det gjelder jo å være litt klok selv og ikke la alt være opp til regjeringen, så her kommer vi med åtte ting du kanskje ikke visste om det å låne penger.

1. Pengene må betales tilbake

OK da, vi prøver oss på en morsomhet her helt øverst på listen. De fleste skjønner nok at lånte penger må betales tilbake, men allikevel er det mange som ikke er flinke til å faktisk tenke over det og planlegge nedbetalingen. Hvorfor ellers skulle såpass mange forbrukslån ende opp med mislighold? Grunnen til at vi har med dette punktet er for å minne deg på hvor viktig det er å følge nedbetalingsplanen og betale de regningene man får, for hvis ikke kan man fort havne i en aldri så liten betalingsknipe med strafferenter og straffegebyrer attpåtil.

2. Det er ikke nødvendig å stille med sikkerhet

Ettersom man må ha 15 prosent egenkapital og sikkerhet i boligen når man tar opp boliglån i banken, så er det nok mange som tror at lignende regler gjelder for alle typer lån. Det stemmer dog ikke, og det finnes flere lånetyper der sikkerhet ikke er nødvendig. Det betyr at du kan søke uten å ha spart opp egenkapital, og du behøver heller ikke pantsette noe for å låne pengene. Dette er en stor fordel hvis man trenger penger til forbruk og lignende, uten at man nødvendigvis har muligheten til å stille med sikkerhet. Den vanligste formen for slike lån kalles for forbrukslån.

3. Du kan låne penger til nærmest hva som helst

Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men det finnes knapt en ting man ikke kan låne penger til. For det første så har man dedikerte lån til de store kjøpene her i livet, som boliglån, billån, båtlån, lån til hytte og diverse spesifiserte lån til andre motoriserte kjøretøyer. Men hva hvis du vil reise på ferie, pusse opp hjemme eller bare ha et stort bryllup? Jo, da kan du søke om et forbrukslån. Det finnes ikke noe regelverk som regulerer pengebruken fra disse lånene, så i praksis kan man derfor si at man kan låne til akkurat hva man vil.

4. Å låne penger kan være mer gunstig enn å spare

… alt etter hvordan man ser på det. Naturligvis vil du være mer tjent med å ha penger på sparekonto og dermed øke kapitalen din, enn å betale ned et lån med renter og gebyrer. Men hvis du trenger pengene til å pusse opp et rom som sakte men sikkert råtner – hvorfor skal du da vente i flere år med å gjøre dette mens du sparer? Samtidig som du øker verdien på boligen ved å pusse opp, så vil du også øke trivselen i hjemmet. Det vil vi absolutt påstå er mer gunstig enn å spare i årevis for å få råd til det som trengs å gjøres.

5. Det finnes svært mange banker som tilbyr lån

Tidligere var konkurransen blant tilbyderne nokså liten sammenlignet med hva den er i dag. Hvert eneste år dukker det opp nærmest et titalls nye tilbydere som står klare til å tilby både forbrukslån, kredittkort og mer til. Det er selvfølgelig gunstig for deg som kunde, ettersom når konkurransen blir større, så blir det som regel billigere og bedre også. Men det kan også være vanskelig å finne frem til den rette banken, så her gjelder det å sette av noe tid til å sammenligne de mange tilbyderne før man bestemmer seg for hvor man skal søke. Et sted å begynne er www.billigeforbrukslån.no hvor du kan se de fleste tilbydere av lån uten sikkerhet i Norge.

6. Du kan låne opp mot 500 000 kroner uten sikkerhet!

De fleste som skal låne penger til forbruk og ferie er neppe interessert i mer enn 50 000 kroner, kanskje opp mot 100 000 kroner i enkelte tilfeller. Men visste du at du faktisk kan låne så mye som 500 000 kroner i mange banker uten at det er nødvendig å stille med sikkerhet? For de fleste høres dette kanskje helt sykt ut, men det er altså mulig. Ettersom renten på usikrede lån er ganske høy sammenlignet med sikrede lån, så vil det uansett være nødvendig med ganske så høy inntekt for å beherske et slikt lån.

7. Du kan skrive av lånekostnadene på ligningen

Når man sammenligner priser og effektiv rente, så kan man faktisk tenke på at dette ikke er den reelle kostnaden ved lånet. Betaler du skatt, så kan du faktisk skrive av hele 24 prosent (2017) av rentene på selvangivelsen. Enkelt forklart betyr det at hvis du har betalt 10 000 kroner i gebyrer og renter på et lån, så får du tilbakebetalt 2400 kroner i skattefradrag. Riktignok må du betale hele summen til banken, men når selvangivelsen kommer så vil du altså spare en del kroner på lånene dine.

8. Å låne penger kan få deg på Luksusfellen

Og nei, det mener vi ikke som en oppfordring til deg som har lyst til å se ansiktet ditt på TV-skjermen. Lån av penger kan være både gunstig og bra, men det kan også føre til store betalingsproblemer. Som vi presiserte innledningsvis er det derfor viktig å sette opp en god nedbetalingsplan uansett hvilket lån man tar opp, og ikke minst prioritere nedbetaling av dyr gjeld fremfor alt annet. Har man flere lån (for eksempel boliglån, studielån, forbrukslån etc.) så vil det alltid lønne seg å betale mest på de lånene med høyest rente først. Totalt sett vil du da spare penger, og de store lånene med lav rente (som oftest boliglån og studielån) kan fint vente noen år med avdragsfrihet dersom du har muligheten til det. Prioriter alltid den dyreste gjelden!

Author: admin