Alle kan skeie litt ut og gjøre noen bomkjøp og dårlige investeringer nå og da. Men det er de personene som gjør dårlig valg gang etter gang som faktisk vil merke det verst på lommeboka. Her går vi gjennom en del av de privatøkonomiske feilene du blir nødt til å luke vekk dersom du skal ha noen sjanse til å opprettholde en god og sunn privatøkonomi.
Feil nummer en: mange småkjøp
Store formuer blir tapt gjennom at èn og èn krone forsvinner sakte men sikkert. Det føles kanskje ikke ut som mye penger når du betaler 30 kroner for en kaffe, 80 kroner for en pakke snus eller når du fornyer Spotify/Netflix-abonnementet ditt. Problemet er at alle disse utgiftene samles opp og blir deretter en ganske stor byrde. Ta en kikk i nettbanken din og se hvor mange ganger kiosker og dagligvarebutikker dukker opp.
For enkelte kan det være ganske skremmende lesing.
Feil nummer to: dyre abonnementstjenester
Det er ikke tilfeldig at merkevarenavn som Spotify og Netflix ble nevnt i forrige innlegg. Det er nemlig selskaper som suger ut penger fra norske bankkontoer hver eneste måned – uten at man er sikker på at man noensinne bruker tjenesten. Det samme gjelder treningssentere. Føler du deg kanskje skyldig når du hører ordet «støttemedlem»?
Slike abonnementstjenester er utrolig farlige og potensielt svært kostbare for folk som ikke tar vare på privatøkonomien sin. Det å la penger bli trukket hver eneste måned uten at man bruker tjenestene er nemlig en sikker måte å sikre seg at man taper mye penger på. Tenk hva du kunne gjort med 200 kroner hver måned – eller; hva med 2400 kroner i året? Det får deg til å tenke…
Feil nummer tre: du lever på lånte penger
For mange har det å leve på lånte penger dessverre utviklet seg til å bli en livsstil. Hvis du stopper opp og spør deg selv: «Er jeg virkelig avhengig av andres penger for å leve den livsstilen jeg gjør nå?» kan svaret være en god indikasjon på om du bør kutte betydelig ned på utgifter i hverdagen.
Bruk av kredittkort og forbrukslån kan kanskje virke ufarlig til å starte med, men når renter, gebyrer og krav baller på seg vil du ende opp med et veldig lite hyggelig resultat.
Kort og greit: summen av alle utgiftene dine hver måned bør ikke overstige din månedlige inntekt. Så enkelt er det faktisk.
Feil nummer fire: kjøpe nye ting.
Bruktmarkedet i Norge er i konstant utvikling og deletjenester samt Finn.nos markedsplass har gjort det svært enkelt for nordmenn å benytte seg av varer og tjenester som andre mennesker tidligere har kjøpt nytt. Derfor vil det være en dårlig idè å alltid gå etter ubrukte varer.
Bil er et godt eksempel på en vare som bør kjøpes brukt – alltid!
Feil nummer fem: du feilberegner hvor mye oppussingen koster.
Alt med hus, leilighet, hytte og bolig er dyrt. Veldig dyrt. Og når du skal investere penger i dyre ting, så gjelder det å vært veldig sikker på at du har finansene og planleggingen i orden før du i det hele tatt er i nærheten av å utføre første transaksjon gjennom bankoverføring eller ved å dra kredittkortet i kassen hos Maxbo/Byggmaker.
Spør deg selv hva du trenger til å pusse opp huset og velg deretter å føre opp et realistisk budsjett. Ta gjerne høyde for at ting må gjøres to ganger eller at det vil tilkomme noen ekstrakostnader som du ikke før hadde regnet med.